Karadeniz’de Fındık İhracatı, Kahverengi Kokarca Tehditine Rağmen Arttı
Selçuk Başar-Efnan Demireren/Trabzon, (DHA)- Karadeniz bölgesinde fındık ihracatı, istilacı “kahverengi kokarca” adlı böcek tehlikesine rağmen 2024 yılının Ocak-Kasım döneminde yüzde 24 oranında arttı. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, “Fındık ihracatı 289 bin 910 tona ulaşarak, karşılığında 2 milyar 353 milyon 534 bin dolar döviz girdisi sağlandı. Kokarca mücadelesi iyi sonuçlar verirse rekolte ve rakamlar daha da ileri gidecektir” dedi.
Dünya Fındık Pazarında Lider Karadeniz’den Fındık İhracatı Devam Ediyor
Karadeniz bölgesi, dünya fındık üretiminin büyük bir kısmını elinde bulunduruyor ve fındık ihracatına devam ediyor. “Kahverengi kokarca” adı verilen istilacı böcekle mücadele edilmesine rağmen, bölgede fındık ihracatı 2024 yılının Ocak-Kasım döneminde yüzde 24 oranında arttı. Fındık ihracatı 289 bin 910 tona yükselerek, karşılığında 2 milyar 353 milyon 534 bin dolar döviz girdisi sağlandı.
Bölge İhracatında Lider Fındık
DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, fındık ihracatında Trabzon’un lider il olduğunu vurgulayarak, “Bölge ihracatımız yüzde 24 oranında arttı. 2024 yılının Ocak-Kasım döneminde 1 milyar 554 milyon 612 bin 362 dolarlık ihracat gerçekleşti. En dikkat çekici nokta, tüm sektörler arasında fındık ihracatının en yüksek artışı göstermesidir. Trabzon’da fındık ihracatı, sezonun ilk ayında yüzde 87 arttı. Trabzon ilinin 2024 yılının 11 aylık döneminde 83 bin 546 ton fındık ihracatının yüzde 31’inin Trabzon’dan yapıldığını görebiliriz. Bu da bu yıl fındığın ürünler içinde ihracat liderliğini elde ettiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.
‘125 Farklı Ülkeye İhracat Yapıldı’
İhracat sezonunun eylül ayında başarılı bir şekilde başladığını belirten Gürdoğan, “2024 Ocak-Kasım döneminde ülkemizden gerçekleştirilen fındık ihracatı 289 bin 910 tona ulaştı ve 2 milyar 353 milyon 534 bin dolar döviz girdisi sağladı. Miktar bazında yüzde 15, değer bazında ise yüzde 45 artış sağlandı. 11 aylık dönemde ülkemizden 125 farklı ülkeye ihracat yapıldı ve ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Polonya, Fransa ve Çin Halk Cumhuriyeti oldu. Eylül ayında başlayan fındık ihracat sezonu, önemli bir artışla başladı. İlk 3 ayda 100 bin 625 ton fındık ihracatı gerçekleşti ve 810 milyon 357 bin dolar gelir elde edildi” ifadelerini kullandı.
‘Kokarca Mücadelesi İyi Sonuçlar Verirse Rakamlar Artar’
Kokarca zararlısıyla mücadelede başarılı sonuçlar alınması halinde ihracat rakamlarının daha da yükseleceğini belirten Gürdoğan, “Kokarca fındığa zarar verdi. Kokarca mücadelesiyle bu rakamların daha da artabileceğini görebilirdik. Sahil kesimlerinde rekolte düşüklüğü yaşandı fakat yukarı kesimlerde fındık verimi arttı. Kokarcanın fındık verimi ve ihracata olan etkileri büyük oldu. Eğer kokarca mücadelesi başarılı olursa, rekoltenin artması ve rakamların daha da yükselmesi mümkün olacaktır” şeklinde konuştu.