EBRD Başkanı Renaud-Basso: Türkiye’de yatırım tutarı bu yıl 2,4 milyar doları aşabilir

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Başkanı Odile Renaud-Basso Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı. Kadın ve iklim konusunda çalışmalar yapan Renaud-Basso finansmana erişim noktasında kadın girişimcilerin desteklenmesi gerektiğinin altını çizerek şunları söyledi:

“Finansmanı şu anda karbonlaşmadan çıkarmak, ekonominin sürdürülebilirliği açısından önemli olacak. Ekonominin önemli sektörlerinde ve finansal kurumlarla çokça kadın çalışıyor ve desteklemek için özellikle KOBİ’lerle çalışıyoruz. Onların karbonlaşmasını ve olumsuz etkilerini azaltmak için elimizden geleni yapıyoruz. Kadın girişimcilerin aynı düzeyde finansman erişimine sahip olması çok önemli ve bugüne geldiğimiz zaman da daha önceki dönemde kıyasladığımız zaman tabii ki farklılıklar var ve burada onların bazı problemlerin hala giderilmesi gerekiyor”

“TÜRKİYE, EBRD’NİN OPERASYON YAPTIĞI EN BÜYÜK ÜLKE”

Türkiye yatırımları hakkında da değerlendirmede bulunan Renaud-Basso, “EBRD’nin operasyon yaptığı en büyük ülke. 2009’da biz ilk yatırımımızı yaptık. Blokun dışında yatırım yaptığımız ilk ülke Türkiye. Biz biraz daha özel sektöre odaklanıyoruz dolayısıyla bizim yatırımlarımızın yüzde 90’ı özel sektöre ve sanıyorum ki operasyonlarımız başladığından bu yana 19 milyar dolar civarında bir yatırım yaptık. Bugün de bizim yatırımlarımızın daha da arttığı bir yıl olacak. 2,4 milyar dolar yatırım yaptık. Özel sektöre çok yatırım yapıyoruz, Türk şirketleri ile üretim yapan şirketlerle bir araya geliyoruz. Aynı zamanda finans kurumları ile çalışıyoruz ve bir şekilde KOBİ’leri destekleyici kanallarla ilerlemeye çalışıyoruz. Makro ekonomik zorluklara rağmen ekonomik durumdaki oynaklıklara, yüksek enflasyona rağmen müşterilerimiz için bu desteğimizi devam ettirmek istiyoruz. Ve onların daha fazla yeşil dönüşümü yapmalarını istiyoruz. Örneğin şu anda yaptığınız yatırımların yarısı yeşil dönüşü desteklesin istiyoruz, yeni kapasitelere yatırım yapabilsinler. Özellikle deprem sonrası önemli planlarımız var. 2023-2024 yılında depremle alakalı olarak 1,5 milyar dolarlık yatırım yapmak istiyoruz. Özellikle finansal kurumlar aracılığıyla KOBİ ve yerel kişiler için finansal destek sağlamak istiyoruz. Örneğin SASA bizim müşterimiz. Deprem bölgesinde daha fazla yatırım yapmaları ve istihdam sağlamalarının önünü açmak istiyoruz. Ben de deprem bölgesinde olacağım, insanların yaşamlarına nasıl dokunabiliriz buna bakacağız” dedi.

“TÜRKİYE’DE YATIRIM TUTARINDA BU YIL 2,4 MİLYAR DOLARI AŞABİLİRİZ”

Yatırımların toplam hacimleri hakkında ise 2,4 milyar dolar ve üzeri bir seviye çıkacaklarını belirten Renaud-Basso, yıl sonunda yatırımların 2,5 milyar dolar seviyesinde olmasını beklediklerini söyledi. Renaud-Basso yatırım miktarının gerçekten çok çok yüksek bir oran olduğunu da sözlerine ekleyerek şunları ekledi:

“Biz üretim istiyoruz, özellikle de deprem konusunda. Büyük altyapı projeleri de var. Yeşil Şehir programımıza Türkiye’de 5 farklı şehir katılıyor. Örneğin İstanbul’da ya da Ankara’da bir şehir programımız var ve burada 5 farklı şehir dahil olacak. İstanbul, İzmir, Ankara, Gaziantep gibi şehir belediyeleri ile çalışıyoruz. Onların yatırım süreçlerini ve burada bütün bu şehirleri nasıl daha kaliteli hale getirebileceğimizi değerlendiriyoruz.

“EKONOMİ POLİTİKASI DEĞİŞİMLERİNİ İYİ KARŞILIYORUZ”

Türkiye’deki ekonomi politikasındaki değişimi çok iyi karşıladıklarını söyleyen Renaud-Basso, “Yüksek enflasyonla mücadele kapsamında atılması gerekenler buydu ve iyi düşünülmüş şekilde adımlar atılıyor. Biz burada makro ekonomik yaklaşımı çokça destekliyoruz. Politikadaki değişimler ekonomiyi istikrara kavuşturmak için önemli. Biz doğru yönde adım atıldığını düşünüyoruz” dedi.

Ekonomi hakkındaki risklere de değinen EBRD Başkanı sözlerine şöyle devam etti:

“Sıkılaşma ve faiz oranlarının ciddi bir şekilde artmasının finansman üzerinde bankacılık tarafında çok etkisi oluyor. Müşteriler üzerinde de etkisi var ve bu durum tabii ki müşterilerin bazen geri ödemelerde sıkıntı yaşayabileceğini gösteriyor. Ama Türkiye’de finansal sistem yeteri kadar sermayeye sahip ve dolayısıyla bankacılık sektörünün sahip olduğu güç bir şekilde bu gibi riskleri absorbe etme gücüne sahip. Jeopolitik riskler söz konusu olduğunda da tabii ki dünya üzerindeki etkilerini biliyoruz ve enerji krizinin etkileri var Türkiye’de, dolayısıyla biraz daha farklı bir süreç olduğunu biliyoruz ama Türkiye bu gibi sorunlarla başa çıkabilecek güce sahip”

Deprem ile alakalı yapılan ve yapılacak destekler hakkında da bilgi veren, Renaud-Basso “1,5 milyar dolarlık bir paket hazırladık 2023- 2024 yıllarını kapsayacak şekilde ve şimdiye kadar bölgede 700 milyon dolarlık yatırım için imzalar atıldı. Bankalarla ilgili bazı şirketlere ve bireylere daha fazla kredi verilmesi konusunda projeler var. Aynı zamanda da belediyelerle yaptığımız projeler var” dedi.

patronlardunyasi.com

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir