Yetkisiz Çakar Kullananlara Yeni Yaptırımlar Getirildi
Kamuoyunun büyük tepkisine sebep olan yetkisiz çakarlı araç kullananlara yönelik yaptırımlar artık daha sert. Artık yetkisiz çakar ve tepe lambası kullananlara 96 bin lira ceza kesilecek ve sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak. Ayrıca araç aynı süre boyunca trafikten men edilecek.
Eğer ihlal tekrarlanırsa sürücülere her defasında 192 bin lira trafik idari para cezası uygulanacak. Bunun yanı sıra sürücü belgeleri 60 gün süreyle geri alınacak ve araç da 60 gün süreyle trafikten men edilecek.
Yapılan yasa değişikliği ile birlikte dikkat çeken bir detay da bulunuyor. Ehliyetine 30 gün süreyle el konulan kişilerin aynı ihlali tekrarlaması durumunda psikolojik test şartı getirilecek. Yasa metninde bu durum şu şekilde belirtilmiştir:
“Altmış gün süre ile sürücü belgeleri geri alınan kişiler psiko-teknik değerlendirmeye tabi tutulacak ve psikiyatri uzmanının muayenesinden geçirilerek belgeleri iade edilecektir. Bu kapsamda geri alınan sürücü belgeleri, trafik idari para cezalarının tamamının ödenmiş olması şartıyla geri verilecektir.”
Yasa metninde diğer yaptırımlara da yer verildi.
Çakar Kullanımına Psikolojik Test Şartı
Yeni düzenleme şu şekildedir:
“Bu madde kapsamında belirlenen araçlarda ışıklı ve sesli uyarı işaretlerinin bulunmaması ve kullanılması durumunda sürücülere 96.000 Türk lirası trafik idari para cezası kesilecektir.
– Son bir yıl içinde iki veya daha fazla kez ihlal eden sürücülere her seferinde 192.000 Türk lirası trafik idari para cezası uygulanacak ve sürücü belgeleri otuz gün süreyle geri alınacak, araç da otuz gün süreyle trafikten men edilecektir.”
“- Ayrıca ikinci bent kapsamındaki cihazlara mülki amir el koyacak ve mülki amir mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verecektir.”
Yapılan düzenlemeye göre, yetkisiz çakar takılan aracın başka bir sürücü tarafından kullanılması durumunda araca ayrıca ceza kesilecektir. Yasa metninde şu ifade yer alır: “Sürücü, aynı zamanda araç sahibi değilse, tescil plakasına da aynı miktar ceza yazılacaktır.”
Kamuoyunda genellikle sivil araçlar konuşulsa da, çakarlı araçlarla ilgili yönetmeliklere kamu çalışanlarının da uyması gerekmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün detaylı yönetmelikleri bulunmaktadır.
Çakar Kullanabilen Kişiler Kimlerdir?
Yönetmeliklere göre, çakarlı araçlar için, “Ambulans, itfaiye, kolluk aracı ve devletin en üst protokolündeki makamlara verilen araçlar ile koruma araçları çakar ışık uyarı sistemlerini kullanabilecek” şeklinde tanımlanmıştır.
Yönetmeliğe göre, bu araçlar dışında hiçbir araçta çakar ışık ve sesli uyarı işaretleri kullanılmamalıdır. Makam sahibi araçlarda sadece makam sahibi araç içindeyken bu sistemler kullanılabilir.
Sürekli Kullanım Yasak
Karayolları Trafik Kanunu 71. madde (f) bendi gereğince koruma kararı olan kişilerin araçlarında sadece tepe bölgesinde sabit veya sökülebilir ışıklı uyarı sistemi yer alabilir. Ancak bu durum geçiş üstünlüğü hakkı vermez. Yönetmeliklerle, “Kolluk araçları da dahil olmak üzere geçiş üstünlüğü sürekli bir hak değildir. Bu araçlar ancak zorunlu hallerde ve en az 150 metre önceden duyulabilir şekilde ışıklı ve sesli uyarı sistemini birlikte kullanarak, kanunda belirtilen geçiş üstünlüğünden yararlanabilirler.” ifadeleri yer almaktadır.