Mali, Burkina Faso ve Nijer; Sahel Devletleri İttifakı’nı kurdu: Olası silahlı isyan ya da dış saldırılarda ortak hareket edecekler
3 mins read

Mali, Burkina Faso ve Nijer; Sahel Devletleri İttifakı’nı kurdu: Olası silahlı isyan ya da dış saldırılarda ortak hareket edecekler

T24 Dış Haberler

Mali, Burkina Faso ve Nijer karşılıklı savunma anlaşması imzaladı. ‘Sahel Devletleri İttifakı’ olarak duyurulan anlaşma kapsamında, üç ülke, olası silahlı isyan ya da dış saldırı tehditlerine karşı birbirlerine yardım edecek. 

Reuters’ın aktardığına göre; anlaşmada, “Anlaşmaya taraf ülkelerden birinin veya daha fazlasının egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırı, diğer taraflara yönelik bir saldırı olarak kabul edilecektir” denildi. Anlaşma ayrıca üç ülkeyi silahlı isyanları önlemek ya da bastırmak için birlikte çalışmakla da yükümlü kılıyor. 

Mali askeri lideri Assimi Goita, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Bugün Burkina Faso ve Nijer Devlet Başkanları ile birlikte, kolektif bir savunma ve karşılıklı yardım çerçevesi oluşturmak amacıyla Sahel Devletleri İttifakı’nı kuran Liptako-Gourma sözleşmesini imzaladım” dedi.

Sahel Bölgesi

Batı Afrika’da Atlantik Okyanusu’nun kıyısındaki Senegal ile başlayan Sahel kuşağı; Moritanya, Mali, Burkina Faso, Nijer, Çad ve Kızıldeniz’e komşu Sudan sınırlarında sona eriyor.

El Kaide ve IŞİD bağlantılı gruplar Mali, Nijer ve Burkina Faso’nun paylaştığı ve “Liptako Gourma” adı verilen sınır hattında her yıl yüzlerce kişinin ölümüne neden olan saldırılar düzenliyor.

Terör örgütleri, uyuşturucu, silah, akaryakıt kaçakçılığı gibi yasa dışı yollardan elde ettiği ciddi gelirlerle faaliyetlerini her geçen gün artırıyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden kabul edilen Nijer, Mali ve Burkina Faso ise darbeler ve iç karışıklıklar gibi nedenlerle ordularına yeterli bütçeyi ve ekipmanı sağlayamıyor, bu örgütlerle mücadelede yetersiz kalıyor.


Grafik: AA

 

“Önceliğimiz terörle mücadele”

Mali Savunma Bakanı Abdoulaye Diop, Mali’nin başkenti Bamako’da gazetecilere yaptığı açıklamada “Bu ittifak üç ülke arasındaki askeri ve ekonomik çabaların bir kombinasyonu olacak. Önceliğimiz üç ülkede terörle mücadeledir” dedi.

Bölge silahlı isyanlarla çalkalanıyor

Mali, Burkina Faso ve Nijer sınırlarının kesiştiği Liptako-Gourma bölgesi son yıllarda silahlı isyanlarla çalkalanıyor. 

2012’de Mali’nin kuzeyinde patlak veren silahlı isyan 2015’te Nijer ve Burkina Faso’ya sıçradı.

Her üç ülke de 2017 yılında El Kaide ve IŞİD bağlantılı silahlı gruplarla mücadele etmek üzere Çad ve Moritanya ile birlikte kurulan Fransa destekli G5 Sahel ittifakı ortak gücünün üyeleriydi.

Son olarak Temmuz ayında askerlerin Sahel merkezli silahlı gruplara karşı mücadelede Batı ile  iş birliği yapan Devlet Başkanı Mohamed Bazoum’u devirdiği Nijer’de olmak üzere 2020’den bu yana bu ülkelerde darbeler yaşandı.

Batı Afrika bölgesel bloğu ECOWAS darbe nedeniyle Nijer’e askeri müdahalede bulunma tehdidinde bulundu ancak bölgesel blok son haftalarda savaş söylemini yumuşattı.

Mali ve Burkina Faso, böyle bir operasyonun kendilerine karşı bir “savaş ilanı” sayılacağını söyleyerek hemen karşılık verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir